Onthaasten op Ile d'Arz en het monster van de Morbihan






 
Het is raar. We zijn nu vier weken op pad en hebben alle tijd van de wereld. We zijn vrij om te doen en laten wat we maar willen. Er staat maar 1 afspraak in de agenda en dat is dat Anne bij ons langs zal komen in de Spaanse Ria's op 29 augustus. En toch hebben we allebei dat gevoel dat we door moeten. Door naar de volgende haven, de volgende ankerplaats. Alsof we maar drie weken vakantie hebben. We gunnen ons nauwelijks de tijd om aan land te gaan, te luieren, te genieten. Het lijkt wel of de onrust ingebakken zit. Het is een hardnekkig iets, dat is wel duidelijk.
Zo komen we aan in de Golf van Morbihan. Een grote binnenzee met veel rotspartijen en eilandjes. We varen helemaal door tot het eiland Ile d'Arz. Niet zo toeristisch omdat het nogal achteraf ligt en er maar 1 of 2 keer per dag een veerboot aanmeert. Daar willen we een nachtje blijven. We gaan voor anker in een rustige baai en de volgende dag wandelen we wat over het eiland en doen onze boodschappen.
Eigenlijk hadden we dat stokbrood dat we nu naar de boot brengen lekker hier op moeten eten, zegt Piet. Gewoon ergens gaan zitten, een picknick met uitzicht op de baai, ja, waarom niet? We blijven gewoon een nachtje langer.
En dan gaat eindelijk de knop om. 

  




We slenteren langs het strand, kijken hoe de Fransen met laagwater een maaltje kokkels rapen op het strand, zwemmen rondjes om de boot , we drinken een biertje op een schattig terrasje in het dorp en kopen een baguette en een kaasje voor onze picknick. Een picknick waar we overigens een aardig stukje voor moeten lopen , want dat bankje onder de bomen met uitzicht op de baai is net iets verder dan we dachten. En dan zit er ook nog iemand. Bonjour madame, zeggen we dan maar en we kunnen er vast wel bij. Het duurt niet lang of we zitten er met z'n tweeën ....

 

En zo wordt 1 nachtje 4 nachtjes. Het hadden er zomaar meer kunnen worden, maar er wordt regen verwacht en dat is een goede reden voor een zeiler om verder te gaan.
Maar voor wie wil onthaasten: ga naar Ile d'Arz. Echt heerlijk!
 










Nu is het zo dat het er allemaal heel vredig uitziet in de Golf de Morbihan, maar dat het er wel enorm hard stroomt. Als je op het verkeerde moment de Golf in- of uitvaart, kun je zomaar 4 a 5 knopen stroom tegen hebben. ( en dan komt de gemiddelde zeilboot niet vooruit.We hebben ons vertrek dus goed gepland. Om 8.00  uur gaat de stroom meelopen dus we vertrekken om 9.00 uur. We gaan als een speer. Op de plek waar de stroming het sterkst is, daar waar je de Golf verlaat, daar hebben we op een gegeven moment zelfs 6,7 knoop (is 12 km) stroom mee.
En dan opeens oorverdovend gepiep. Het alarm van de dieptemeter en ook de plotter doet mee. Rode teksten op het scherm : U vaart over een ondiepte ! 0,7 meter, 0,1 meter....
Dat we schrikken is zacht uitgedrukt. En het kan ook gewoon niet. Het is hier hartstikke diep. We zitten midden in de vaarweg, tussen de boeien. Hier kan geen ondiepte zijn. ( volgens de plotter dan, en die moeten we toch kunnen vertrouwen) Het kan niet, maar het is toch wel eng. Het water kolkt en stroomt en dat gekke ding blijft maar piepen. Piet stuurt de boot naar wat rustiger vaarwater en het gepiep stopt. Het is een raadsel. De dieptemeter moet iets hebben gesignaleerd onder water, maar wat? Een school vissen? Lijkt vreemd op die plek. Misschien het monster van de Morbihan, opper ik. Dat klinkt ook niet realistisch, maar mysterieus is dit alles toch wel. Ik houd het er gewoon op. In Loch Nes hebben ze er tenslotte ook een.



.

Reacties